Aloe vera – planta minune

Cristofor Columb:

  „ Sunt patru plante indispensabile pentru viaţa omului: grâul, strugurii, măslinele şi planta de aloe. Prima hrăneşte, a doua bucură inima omului, a treia aduce armonie, a patra te face sănătos.”

 

Aloe vera planta minune

Aloe vera sau Aloe Barbadensis Miller

             Aloe barbadensis Miller, supranumitã Aloe vera, este a plantã subtropicalã din familia liliaceelor , este cea mai valoroasa din cele 250 de specii de aloe vera , ea are efecte terapeutice extraordinare si se comporta ca un medicament natural veritabil.Cuvantul Aloe are origini din limba araba Aloeh care insemna : seva cristalina si amara ,descriind pe scurt Aloe vera gel , el fiind folosit inca din antichitate , planta aducand multe beneficii. Botanistul Miller a descris prima data aceasta varinta de aloe si varietatea ii poarta numele. La denumirea Aloe sa adaugat cuvantul Vera , care in italiana insemna ”adevarata”, datorata efectelor terapeutice foarte puternice.Planta de Aloe vera  a fost denumita de Egipteni ”planta nemuririi” si insotea faraonii impreuna cu alte daruri in mormintele acestora pentru a asigura ”sanatatea spiritului ” chiar si dupa moartea acestora. Medicii acelor vremuri au fost fascinati de puterea curativa a acestei plante. Datorita multiplelor beneficii Aloe vera  a fost denumita si planta minune. Femeile vremii foloseau Aloe vera pentru ten  frumos si sanatos.

Intr-un mormant egiptean vechi de 3.500 de ani pe o placuta din piatra era incrustata planta de aloe. Efectele vindecatoare a plantei au fost pentru prima data mentionate intr-un tratat medical numit ”Ppyrus Ebers” redactat in jurul datei de 1553-1550 i.d.H. 

 

Planta minune aloe vera  – istorie

-333 i,d.H Alexandru cel Mare a fost sfatuit de Aristotel sa ocupe insula Socotra ( face parte acum din Republica Yemen ) o insula cu o vegetatie unica, deosebit de valoroasa , insula care a fost denumita ” Insula extraterestra „. Fiind ranit cu o sageata , Alexandru Macedon , a fost vindecat cu gel de aloe vera stors din planta de catre un preot

-1000-1300 d.H. sub forma uscata planta de Aloe vera devine un ”medicament” cu raspandire mare in Europa.

-Marco Polo , printre minunatiile pe care le mentioneaza in scrierele sale arata muneroasele aplicatii terapeutice ale plantei de aloe vera.

-1300-1500 tot uscata planta de aloe vera intra in medicina engleza ca tratament al bolilor si ranilor exterioare cat si ca laxativ. Ea era adusa din insula Socotra.

-1500-1600 planta era cultivata in aproprierea bisericilor catolice din regiunea insulelor Caraibe, America de Sud si Centrala si folosita intens de misionari si populatie ca un medicament universal.

1600-1700 – Au fost intemeiate de catre spanioli si olandezi primele plantatii cu scop comercial in insulele Barbados si Curacao.  Acolo planta era fiarta iar solutia obtinuta era exportata mai ales in Europa.

-dupa anul 1900 planta incepe sa fie cultiva in zone calde la scara larga . Frunza era intens folosita pentru tratarea ranilor, si afectiunilor pielii, incluzând ulcerul, arsurile, dermatita si altele.

Minunea gelului de aloe vera tinea doar doua ore

Gelul din frunza , dupa taierea acesteia se oxida foarte rapid si isi pierdea calitatile curative daca nu era prelucrata in decurs de maxim doua ore, gradul de oxidare a componentelor ajunge la 95% dupa aceasta perioada.

Datorita acestui fapt acolo  unde creste aloe  a fost si zona de utilizare si nu a fost asa de raspindita pe cat ar fi trebuit. Planta a fost mentionata si in medicina traditionala romaneasca fiind utilizata in mai multe moduri de preparare: suc de aloe vera, macerata in vin sau miere. A fost folosita cu succes pentru probleme digestive sau ca revitalizant , iar frunza se aplica direct pe piele in diferite afectiuni.

Stabilizare de la 2 ore la 4 ani

Pana in 1968 Firma Aloe vera of America a brevetat doua metode de stabilizare fara aditivi sau conservanti , si a folosit doar ingrediente naturale.Din 1978 Forever Living Products a incorporat acesta companie , a mai brevetat inca doua metode de stabilizare , astfel ca acum proprietile gelului de aloe vera ajung la noi asa cum la lasat natura. Compania devenind pionerul cultivarii si prelucrarii plantei de Aloe vera si a devenit lider de piata cu un procent ce se apropie de 90 %  . Culturile de Aloe vera Barbadensis Miler se cultiva pe soluri care nu sunt poluate, nu se folosesc ingrasaminte chimice ci doar naturale iar frunzele sunt recoltate si prelucrate manual(extragerea pulpei din frunza), asigurandu-se astfel foarte multe locuri de munca. Pulpa obtinuta este stabilizata imediat si ajunge la noi in ambalaje reciclabile tip tetrapack care permit pastrarea la concentratii de aproapre 100% astfel putem beneficia de toate beneficiile gelului de aloe vera. Produsele companiei care contin gelul de aloe vera , sunt acreditate de catre Consilul Stiintific International pentru Aloe , forul international independent care certifica acei producatori de elita , supravegand tot procesul tehnologic si calitatea produselor prin laboratore de inalt nivel.

Aloe vera -informatii despre compozitie

Substantele enumerate în cele ce urmeazã au fost identificate în ultimii 50 de ani. Componentele acti- ve cele mai importante ale Aloei vera au fost descoperite în ultimii 10 ani..

Iatã în continuare lista componentelor identificate si studiate din gelul de Aloe vera:

Lignina – penetreazã straturile superficiale ale pielii, are rol foarte important de purtãtor al celorlalte  componente binefãcãtoare ale gelului de Aloe vera.

Saponine –  efect dezinfectant. Au fost descoperite în gelul de Aloe vera în 1951 de Waicky si Hoehne.

Antrachinone – substante laxative. Gelul conþine 12 antrachinone (laxative) ele asigurã si un efect analgezic, antibacterial, antifungic ºi antiviral.

 Aloina – efect laxativ, emetic

Barbaloina – analgezic, efect laxativ slab

Izobarbaloina – antibiotic, analgezic

Acidul aloetic – antibiotic, antialgic slab

Aloe emodin㠖 antibacterial, laxativ

Acid antilenic – antivirotic

Esterii acidului antilenic – sedativi

Uleiuri volatile ( antranol, artrazen, rezinotol ) – analgezice, anestezice

Vitamine­:

 • Vitamina A (sintetizatã de organism din beta-caroten) esenþiala la cresterea în înãltime si greutate, la formarea oaselor si a dentitiei la copii, la vedere. Este un important antioxidant, protejeazã celulele, mentine sãnãtatea pielii si a pãrului, stimuleazã sistemul imunitar. Contribuie la buna funcþionare a rinichilor, a aparatului respirator si a tubului digestiv.
 • Vitamina B1 (tiamina) rol imortant functionarea corecta a inimii, a nervilor si a muschilor. Este esentialã în formarea ADN-ului si ARN-ului. Imbunatateste procesul de convertire a hidratilor de carbon în energie. Are efecte benefice asupra psihicului si a sistemului nervos.
 • Vitamina B2 (riboflavina). Ajutã la folosirea hidrocarbonaþilor, este catalizator la o serie de procese chimice care au loc în corp, este esenþialã pentru o piele sãnãtoasã, pentru pãr si unghii, in formarea celulelor rosii (hematii) si acuitatea vederii.
 • Vitamina B3 (PP sau niacina) ajutã în detoxifiere si reglarea metabolismului, în asimilarea vitaminei C, previne dermatozele.
 • Vitamina B5 (acid pantotenic) este esenþialã în sinteza proteinelor si în cresterea normalã.
 • Vitamina B6 (piridoxina) are actiune asemãnãtoare cu aceea a vitaminei B2, întãreste sistemul imunitar. Deficienta acestei vitamine determinã scãderea unei proteine a sistemului imunitar (conform studiilor dr. Ranjit Kumar Chandra de la Memorial University din Newfoundland – Canada). Vitamina B6 ajutã la menþinerea sãnãtãþii pielii si la procesul de metabolizare a proteinelor. Lipsa ei duce la astenie, nervozitate, insomnii, apariþia dermatitei seboreice si a anemiei.
 • Vitamina B8 este un stimulent al sistemului imunitar. Carenta ei în organism duce la descuamarea pielii, cãderea pãrului, scãderea hemoglobinei si obosealã cronicã.
 • Vitamina B9 (acid folic) are un rol important în sintezei ADN-ARN, replicarea celulelor, crestere si reproducere.
 • Vitamina B12 (cianocobalamina) este indispensabilã în functionarea celulei nervoase. Dr. Arnold Fox din Beverly Hills în revista Total Health a demonstrat  prezenta vitaminei B12 în Aloe vera, desi lumea stiinþificã sustinea cã vitamina B12 nu existã în plante! Vitamina B12 joacã un rol important în procesele biologice dependente de enzime si în funcþionarea sistemului nervos.
 • Vitamina C are un rol foarte important în metabolismul intermediar, în procesul de cicatrizare, este stabilizator de membranã celularã si antioxidant. Participã la rãspunsul sistemului imunitar fatã de infectii, la vindecarea acceleratã a rãnilor si la absorbþia fierului în tubul digestiv. Favorizeazã depunerea calciului în oase, intervine în metabolismul glucidelor, proteinelor si grãsimilor, etc.
 • Vitamina D stimuleazã absorbtia intestinalã a calciului si implicit a fosforului. Lipsa vitaminei D din organism favorizeazã rahitism, carii severe si osteoporozã.
 • Vitamina E (tocoferol) este stabilizator de membranã si este, de asemenea, un puternic antioxidant. Protejeazã globulele rosii de „stresul oxidativ”, mãrind durata de viatã a acestora. Favorizeazã cresterea „colesterolului bun” HDL si scãderea celui „rãu” protejând astfel împotriva bolilor cardiovasculare. Fortificã musculatura si tesutul conjunctiv. Stabilizeazã si întãreste functia sexualã. Îmbunãtãteste performantele mentale, mentine activitatea anumitor enzime, încetineste procesul de îmbãtrânire.

 

 • Substante minerale. Aloe vera conþine 20 de substanþe minerale de importantã vitalã:
 • Calciul – indispensabil în osteoporozã împreunã cu fosforul. ·Fosfor – ca mai sus.
 • Potasiu – indispensabil activitãtii musculare.
 • Fier – componentã principalã a hemoglobinei implicatã în transportul oxigenului.
 • Sodiu – indispensabil în schimbul normal apã-sãruri
 • Clor – rol în echilibrul hidromineral al organismului.
 • Mangan – ajutã în funcþionarea sistemului muscular si nervos împreunã cu magneziul.
 • Magneziu – rol în modularea excitabilitãþii neuromusculare, are efect sedativ si anticonvulsivant.
 • Cupru – rol în metabolismul celular si în formarea globulelor rosii.
 • Crom – înlesneste activitatea enzimelor, scade acizii grasi, potenþeazã efectul insulinei si este implicat în maturarea globulelor rosii.
 • Iod – intrã în structura hormonilor tiroidieni.
 • Seleniu – efect antioxidant, încetineste îmbãtrânirea, intervine asupra sistemului imunitar prin producerea de imunoglobuline.
 • Zinc – rol în metabolismul protidic, concurã la efectele insulinei si la efectul procreativ masculin.

Mono  si  polizaharide (celuloza, glucoza, manoza, aldopentoza, acemanan).  Mucopolizaharidele sunt substante nutriþionale cheie care fac din Aloe vera o plantã exceptionalã. Ele sunt carbohidrati cu lanturi lungi care au o abilitate remarcabilã de a penetra peretii celulelor, îndeobste în tractul digestiv si în sistemul circulator fãrã a fi atacati de acidul gastric sau enzimele digestive.

Hormoni, auxine, gibereline – efect antiinflamator si stimuleazã refacerea tesuturilor

Acid acetisalicilic – componentã tip aspirinã cu efect analgezic.

Aminoacizi –au rol de catalizator, regleazã echilibrul chimic si contribuie la regenerarea tisularã. Organismul uman conþine 22 de aminoa- cizi dintre care 8 sunt esenþiali functionãrii organismului, care nu îi poate produce. Necesarul de aminoacizi este asigurat prin alimentatie. Aloe vera conþine 7 din cei 8 aminoacizi esentiali si 11 din cei 14 neesentiali.

 • Aminoacizii esentiali prezenti : izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, threonina, valina
 • Aminoacizii neesentiali: acid aspartic, acid glutamic, alanina, arginina, cistina, glicina, histidina, hidroxiprolina, prolina, tirozina, serina.

Enzime

 • Amilaza – catalizeazã hidroliza amidonului în dextrozã si maltozã
 • Bradichinaza – analgezic, antiinflamator, stimulator al sistemului imunitar
 • Catalaza – împiedicã acumularea superoxidului de hidrogen în þesuturi
 • Celulaza – rol în degradarea celulozei
 • Creatinfosfochinaza – rol în activitatea muscularã
 • Lipaza – rol în degradarea acizilor grasi
 • Nucleotidaza – accelereazã hidroliza nucleotidelor în nucleozide
 • Fosfataza – alcalinã regleazã funcþionarea ficatului
 • Proteaza – rol în hidroliza proteinelor.

Steroizi: colesterina, campestrina, b-sitosterina– antiinflamator, lupeol– antiseptic, analgezic.

Cu toate cã descrierea fãcutã mai sus are darul de a consolida ideea cã Aloe vera este o adevãratã farmacie verde.