Cum faci față oboselii și extenuării

Cum faci față oboselii și extenuării

Ți s-a întâmplat să dormi suficient și totuși să nu te trezești odihnit? Sau chiar dacă ai dormit 8 ore tot să te simți obosit și epuizat?
Multe persoane mărturisesc că se simt obosite permanent sau drenate de energie.
Motive pot fi mai multe: stresul, stilul de viață, oboseala fizică, lipsele nutritive din organism, lipsa hidratării sau a mișcării și altele.

Stare de oboseală și somnolență cauze

Oboseala este acel sentiment de drenare de energie sau lipsă de vitalitate, care nu dispare dacă te odihnești. Oamenii se pot simți obosiți fizic sau mental ceea ce îi poate împiedica în indeplinirea sarcinilor zilnice.
Acea stare prelungită de oboseală și somnolență poate avea drept cauze diverse obiceiuri, alimentație proastă, stres emoțional sau somn lipsit de calitate. Sunt totuși cazuri în care extenuarea să aibă la bază o cauză medicală, situație în care ar trebui să te adresezi medicului. De obicei sunt acele situații în care oboseala nu este remediată de somn suficient pentru recuperare, o alimentație bună și un mediu cu stres scăzut.

Soluții pentru lipsa de energie și oboseală

Dacă vrei să lucrezi la a combate lipsa de energie și oboseala aruncă o privire atentă la ce și cum mănânci și fă mici schimbări alimentare:
-Hidratează-te: poți să te simți obosit de la deshidratare. Bea apă și fii atent pentru că băuturile care conțin cofeină deshidratează. Aici intră cafeaua și cola, așa că diminuează-le sau elimină-le complet pentru o perioadă și vezi cum te simți.
-Mănâncă sănătos: nu sări peste mese, pentru că astfel scade nivelul zahărului din sânge și deci a energiei. Fă alegeri sănătoase- alege fructe, legume, alimente integrale și carne slabă. Nu te du în extrema cealaltă căci mesele în exces te pot epuiza de energie. Sănătatea digestivă este strâns legată de starea de bine generală.

Stare de somnolență remedii la îndemână

Dacă simți că datorită somnului insuficient sau lipsit de calitate ai acea stare de somnolență și oboseală pe tot parcursul zilei, iată remedii pentru a dormi mai bine:
-Oferă-ți timp pentru somn: două treimi din populație suferă de probleme cu somnul și majoritatea nu dorm suficient încât să aibă energie pentru întreaga zi. În rutina de somn ajută să mergi la culcare la aceeași oră seară de seară, să faci o baie sau duș relaxante și să eviți somnul de după-amiază.
-Caută să diminuezi stresul: un motiv comun pentru somnul prost este îngrijorarea legată de problemele zilnice, în timp ce stai întins în pat. Caută să citești câteva pagini, ascultă muzică relaxantă, roagă-te sau fă o meditație pentru a te calma. Și evită pe cât posibil pastilele pentru dormit, pentru că acestea nu se adresează cauzei insomniei. Mai degrabă caută să aduci în corpul tău suplimente care susțin relaxarea și ajută la o odihnă mai bună cum sunt cele cu acizi esențiali omega 3, 6 și 9.

Ce alte soluții mai sunt pentru lipsa de energie

Multe persoane simt o cădere a energiei după prânz sau după amiază care se pare că se datorează ritmului circadian al corpului uman.
Iată ce poți face pentru a remedia lipsa de energie:
-Adoptă cât mai multe din sugestiile menționate deja. Un corp sănătos și odihnit face față mai bine oboselii de după-amiază.
-La prânz mănâncă o combinație de proteine și carbohidrați, pentru a menține corpul și mintea energizate. De mare ajutor sunt produsele care ajută în concentrare și atenție, dacă ai o zi aglomerată sau trebuie să dai randament.
-Fă puțină mișcare: plimbă-te câteva minute, sau ridică-te de la birou și fă câteva exerciții de stretching.

Dacă extenuarea ta are cauze emoționale vorbește cu cineva despre asta, un prieten sau un terapeut. Caută să adaugi cât mai multe activități care îți fac plăcere pe parcursul fiecărei zilei. Râsul este cel mai mare energizant, însă adesea prinși în treburile zilnice uităm să ne distrăm.
Iar în final, învață să nu faci nimic. Știm că e greu cu stilul de viață modern și mereu supus presiunilor de a reuși cât mai multe și a ajunge cât mai sus. Adaugă pe lista de priorități câteva ore pe săptămână în care să ai grijă doar de tine și vei vedea cum calitatea vieții tale se va îmbunătăți.

Studii:
-Clinical Dimensions of Fatigue https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181235/
-Sleep deprivation: Impact on cognitive performance https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2656292/
-Short- and long-term health consequences of sleep disruption https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5449130/
-Neurobiological studies of fatigue https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3479364/
-Mental fatigue in stress-related exhaustion disorder: Structural brain correlates, clinical characteristics and relations with cognitive functioning
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7348057/

Ionel Chirnogea
Ionel Chirnogea
Articole: 14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *