Toamna și-a intrat în drepturi, însă poartă și denumirea de sezon al răcelilor, daca imunitatea organismului tau este scazuta.
Deși natura abundă în culori și arome, odată cu frigul apare tentația de a petrece mai mult timp în casă și a ne răsfăța cu ceva cald.
Toamna nu mai avem aceeași energie și dorință de mișcare și avem tendința e de a mânca mai puține alimente proaspete. Însă pentru a ne menține în formă, este necesar să petrecem cât mai mult timp afară, în natură, bucurându-ne încă de soare și de a avea grija de corpul nostru oferindu susținere pentru imunitatea organismului și a face fața cu brio frigului.
Sfaturi pentru sănătatea întregii familii
Toamna este anotimpul când încetinim ritmul vieții iar o idee bună pentru sănătatea interioară sau emoțională este conectarea cu familia. Studiile arată că persoanele care servesc masa în familie măcar o dată pe zi, mănâncă mai sănătos. Iar copiii adoptă aceste obiceiuri și mai târziu în viața de adulți.*
Ai grijă la consumul de zahăr și nu exagera cu caloriile. În sezonul rece stăm mai mult în casă, la televizor și avem tendința să mâncăm mai mult. Caută alternative de gustări sănătoase și din când în oferă corpului o pauză printr-o cură de detoxifiere. Astfel va primi mai bine nutrienții și va elimina toxinele care acumulate în timp pot conduce la boli. Urmând aceste câteva sfaturi pentru sănătate, ne pregătim organismul pentru sezonul rece.
Factori care influențează starea de sănătate toamna
Soarele răsare și apune mai devreme și te poți simți dat peste cap, însă încearcă să menții ritmul de odihnă și somn neschimbat. Somnul de calitatee unul din factorii care influenteaza starea de sanatate. Și datorită zilelor mai scurte poate fi mai dificil să ne facem stocul de vitamina D, mai ales în zilele mohorâte. Vitamina D este importantă pentru susținerea sistemului imunitar, așa că dacă nu petreci timp suficient afară, ai grijă să suplimentezi deficitul. *
Tot datorită lipsei soarelui și a luminii nivelul de energie și vitalitate poate fi în scădere așa că este cel mai bun moment să faci o cură de fortificare a corpului cu vitamine și minerale cât mai naturale.
Cel mai bun tratament pentru imunitate scăzută
Este întrebarea care stă pe buzele tuturor, iar răspunsul este mai la îndemână decât crezi: alege alimente sănătoase din surse sigure. Chiar dacă nu mai sunt atât de multe fructe și legume proaspete de sezon, încă există opțiuni. Și ce e mai bun decât o supă delicioasă și plină de vitamine? Sau câteva fructe dulci și parfumate specifice toamnei? Toate acestea sunt bogate în vitamine și nutrienți care susțin imunitatea. Iar a consuma fructe și legume bogate în vitamina C, ajută corpul în lupta cu infecțiile. În acest caz suplimentele cu vitamina C sunt un ajutor de nădejde, pentru a preveni și trata răcelile sezoniere.*
Pe lângă alimentație și somn, consumul de apă este esențial pentru eliminarea toxinelor din corp și menținerea sănătății. Odată cu toamna unele persoane nu mai simt nevoia să bea apă, însă e important să reții că apa se bea nu doar atunci când îți este sete. De fapt în acel moment corpul este deja deshidratat, ci se bea treptat. Iar dacă îți este greu, sunt atâtea metode prin care poți face apa atractivă: poți adăuga fructe pentru a prepara apă enzimatică, gel de aloe sau suc de lămâie.
Chiar dacă este mai racoare, îmbracă-te bine și ieși la o plimbare. Aerul rece, peisajul colorat și sunetele naturii îți vor îmbunătăți starea de spirit și te vei simți mai bine și fizic. Cel mai bun tratament pentru imunitate este o viață echilibrată.
Vitamine pentru imunitate scăzută
Toamna și iarna sunt o provocare, datorită lipsei de fructe și legume proaspete și a timpului petrecut afară.
Nu este nevoie să iei o listă interminabilă de vitamine și suplimente pentru a menține corpul în formă, însă cele de bază te vor ajuta să treci cu bine peste sezonul rece:
–Vitamina D: pe care în mod normal o luăm de la soare și care are rolul de a întări oasele și dinții și a trece mai ușor peste răcelile sezoniere.
–Vitamina C: sursă de antioxidanți care susțin sistemul imunitar.
–Zinc: care contribuie la fortificarea sistemului imunitar.
Toate acestea le poți lua și din alimentație însă nu vor acoperi necesarul zilnic recomandat așa că suplimentele sunt o modalitate ușoară de a completa lipsurile.
Nu uita să consulți medicul dacă ai orice nedumerire sau dacă nu ești sigur în privința unui supliment pentru imunitate scăzută.
Bucură-te din plin de acest sezon plin de culoare, alături de cei dragi, în timp ce te îți oferi sănătate la maxim!
Studii și referințe:
* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6124957/