Acneea este o afecțiune a pielii foarte frecventă care constă în apariția coșurilor mai ales pe față, frunte, piept, umeri și partea superioară a spatelui.
Cauze pot fi multiple, de la cele hormonale, stres, cauze genetice, umiditate ridicată și până la folosirea produselor de îngrijire personală nepotrivite. Acneea afectează de obicei adolescenții dar poate apărea la orice vârstă.
Este una din cele mai frecvente afecțiuni ale pielii cu care se confruntă oamenii, aproximativ 80% din persoane suferind de acnee între 11 și 30 de ani, într-o formă mai gravă sau mai ușoară.
Cuprins
ToggleDe ce apar coșurile pe față?
Acneea apare datorită porilor care sunt blocați de fire de păr, sebum, bacterii și celule moarte. Aceste blocaje pot rezulta în puncte negre, puncte albe, comedoane și alte tipuri de coșuri. Glandele sebacee se află pe tot corpul dar sunt mai numeroase pe față, frunte, piept, umeri și spate.
Poate fi sub forma de:
- -Puncte negre: sunt acele umflături ale pielii care se umplu cu sebum și piele moartă.
- -Puncte albe: umflături care sunt blocate cu sebum și piele moartă.
- -Papule: umflături mici și roz care devin inflamate.
- -Pustule: acele coșuri care conțin puroi și arată ca niște puncte albe înconjurate de inele roșii.
- -Acnee fungică: apare atunci când există un exces de drojdii în foliculii de păr, pot fi inflamate și să cauzeze mâncărimi.
- -Noduli: coșurile care sunt adânci în piele, mari și dureroase.
- -Chisturi: coșuri cu puroi, care pot lăsa cicatrici.
De ce apar coșurile pe față la adolescenți? Datorită creșterii nivelului de hormoni atât la fete cât și la băieți, fiind la apogeu în această perioadă.
Care soluții pentru acnee și prevenirea ei sunt eficiente?
Toate formele amintite pot afecta stima de sine iar cel mai bine este să cauți ajutor înainte de a se agrava problema.
Pentru a afla cele mai bune soluții pentru acnee este important să știi cât de severă este.
Poate fi:
- - ușoară: câteva coșuri ocazională,
- - moderată- zone inflamate
- - severă- unde sunt prezenți noduli și chisturi.
Pentru acneea ușoară, în care apar câteva coșuri ocazionale, pe care le poți observa dacă au legătură cu ce anume mănânci sau schimbările hormonale, poți folosi produse cu aplicare locală pe bază de aloe vera, cum este și Aloe First Spray și Aloe Propolis Creme.
Dacă acneea este severă, medicul dermatolog te poate ajuta cu soluții pe termen lung.
Prevenirea acneei în timpul schimbărilor hormonale poate fi dificilă însă nu imposibilă. Iată câteva obiceiuri care pot fi de ajutor:
-Spălarea feței cu apă caldă și un produs de curățare blând, apoi aplicarea unei creme hidratante.
-Folosirea produselor de machiaj pe care este specificat că nu încarcă porii (non-comedogenice) și demachierea cu grijă la finalul zilei.
-A ține mâinile cât mai departe de față, pentru ca atingerea feței constant poate agrava acneea.
Funcționează tratarea acneei din interior?
Medicii dermatologi recomandă tratarea acneei atât din interior cât și din exterior, atât prin produse speciale cosmetice, suplimente sau ajustarea stilului alimentar.
-Limitarea lactatelor: consumul lactatelor în exces poate favoriza apariția coșurilor. Elimină lactatele pentru o lună și vezi cum reacționează corpul tău.
-Diminuează consumul de zahăr: proteina animală și zahărul pot susține inflamația în corp, ceea ce este o cauză majoră a apariției acneei. Deci consumul de mai multe fructe, legume și proteine vegetale poate contribui la o piele fără acnee.
-Suplimente și vitamine: zincul contribuie la scăderea sebumului în exces și poate proteja împotriva infecțiilor și inflamațiilor. Îl poți aplica local sau folosi intern sub formă de supliment. Vitaminele A și E contribuie la ameliorarea acneei conform studiilor. Se pot aplica local, sau conținute în cremele de față sau cele cu factor de protecție solară.
Ce produse acnee sunt sigure?
Produsele cosmetice pentru acnee de regulă au la bază peroxid de benzoil, care acționează asupra bacteriilor de la suprafața pielii.
Un alt ingredient este acidul salicilic, care dizolvă celulele moarte ale pielii. Retinoizii care sunt derivați din vitamina A pot ajuta în decongestionarea porilor infundați.
Pe lângă acestea există și produse anti acnee din ingrediente naturale: ulei de arbore de ceai, ulei de jojoba, aloe vera, miere, ceai verde, rozmarin, echinacea, ulei de cocos și altele.
Există pe piață atât de multe remedii disponibile, încât nimeni nu ar trebui să sufere de pe urma acneei. Nu toate vor funcționa în toate cazurile, însă merită testate, pentru a te bucura de o piele frumoasă și curată, indiferent de vârstă.
Studii:
-Acne vulgaris and risk of depression and anxiety: A meta-analytic review https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32088269/
-The clinical effects of zinc as a topical or oral agent on the clinical response and pathophysiologic mechanisms of acne: a systematic review of the literature https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23652948/
-Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23826827/
-Effects of Diet on Acne and Its Response to Treatment https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7847434/
-A review of diagnosis and treatment of acne in adult female patients https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986265/
-Management of acne https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080563/
-A Study to Evaluate the Effectiveness and Tolerance of Two Acne Treatments on Subjects With Mild to Moderate Acne https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02698436
-Efficacy of a New Non-drug Acne Therapy: Aloe Vera Gel Combined With Ultrasound and Soft Mask for the Treatment of Mild to Severe Facial Acne https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2021.662640/full